In heel veel eindtijdvisies speelt de 70e jaarweek een grote rol. In menig eindtijdschema wordt een ‘zevenjarige periode’ ingepland. In die 70e jaarweek speelt dan de antichrist de hoofdrol en ook de eerder behandelde Grote Verdrukking zou dan plaatsvinden. Deze ‘70e jaarweek is gehaald uit de profetie van Daniël in hoofdstuk 9 en naar de ‘eindtijd’ overgebracht.

Het enige verschil in al die visies is dat de één zegt dat dé opname vóór de zeven jaar zal plaatsvinden. Dan duurt het regeren van de zogenaamde antichrist en de zogenaamde Grote Verdrukking de volle zeven jaar. Anderen leren dat na de eerste 3 ½ jaar, van een soort vóórverdrukking, de gemeente wordt opgenomen, dus voordat de echte regering van de antichrist en de Grote Verdrukking van de laatste 3 ½ jaar plaatsvindt.

De eerlijke vragen die we ons vandaag stellen zijn: In welke context staat deze 70e jaarweek in Daniël? In welke tijd worden of werden de 70 jaarweken vervuld? En is het waar dat de 70e jaarweek los van de overige weken mag worden uitgelegd? Of beter gezegd, zit er in de vervulling van het visioen opeens een gat van meer dan 2000 jaar?